Giden Personel Eğitim Alma Hareketliliği (STT)

Eğitim Alma  Hareketliliği (STA) 

Genel Bilgiler

  • Personel eğitim alma hareketliliği, Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda istihdam edilmiş herhangi bir personelin, program ülkelerinden birinde eğitim almasına imkân sağlayan faaliyet alanıdır. Bu faaliyet kapsamında kişinin mevcut işi ile ilgili konularda sahip olduğu becerileri geliştirmek üzere çeşitli eğitimler (işbaşı eğitimleri, gözlem süreçleri gibi) alması mümkündür. Konferans katılımları ise faaliyet kapsamında desteklenememektedir.
  • Personel eğitim alma hareketliliği kapsamında, ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda istihdam edilmiş personelin, eğitim almak üzere ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumuna ya da bir işletmeye gidebilmesi de mümkündür. Eğitim almak üzere gidilecek işletme yurtdışında bir eğitim merkezi, araştırma merkezi, yükseköğretim kurumu ya da işletme tanımına uyan diğer bir kuruluş olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dâhil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.

Personel Ders Verme Hareketliliği için Asgarî ve Azamî Süreler

  • Ulusal Ajans tarafından, Personel hareketlilikleri için faaliyet süresi, seyahat hariç en az ardışık 2 iş günü ve en fazla 2 ay olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, faaliyetin geçerli bir faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için en az 8 ders saati ders verilmesi zorunludur. Üniversitemizde Erasmus Personel Hareketlilikleri en fazla 3 güne kadar
  • Faaliyetin 1 haftadan uzun gerçekleştiği durumlarda, verilmesi gereken zorunlu ders saatinin süre ile orantılı olarak artması gerekmektedir (örneğin, 1 hafta sürecek bir faaliyette 8 saat ders verilmesi zorunlu olduğundan, 2 hafta sürecek bir faaliyette en az 16 saat ders verilmesi zorunludur).
  • Personel ders verme hareketliliğinde, katılım sertifikasında yararlanıcının 2 günden az süre ile faaliyet gerçekleştirdiği ve/veya vermesi gerekenden daha az saat ders verdiğinin görüldüğü durumlarda, faaliyet geçersiz kabul edilir ve yararlanıcıya herhangi bir hibe ödemesi yapılmaz.
  • Hareketlilikten hibesiz olarak faydalanacak olan personelimiz için de 2 aya kadar hareketlilikten faydalanma imkânı vardır. Fakat hareketliliğin süresi arttıkça ders verme yükümlülüğü de doğru orantılı olarak artması gerekmektedir. (Örneğin; 1 hafta için zorunlu 8 saat ders verme gerekliliği olduğundan, 2 hafta sürecek bir ders verme faaliyetinin en az 16 saat olması gerekmektedir).

Faydalanabilecek Personel

  • Personel hareketliliğinden, Bartın Üniversitesi’nde tam/yarı zamanlı olarak istihdam edilmiş ve kurumumuzda fiilen görev yapmakta olan akademik veya idari/teknik kadroda çalışanlar yararlanabilir. Üniversitemizde istihdam edilmiş olan personel için kadro şartı aranmaz, yükseköğretim kurumu ile arasında sözleşme olan personel faaliyetlerden yararlanabilir. Hizmet alımı yolu ile yükseköğretim kurumunda istihdam edilen personel ile yükseköğretim kurumu arasında sözleşme olmadığından, bu kişiler personel hareketliliğinden faydalanamaz. Hareketliliklerden hibesiz olarak da yararlanılabilmektedir.

 

  • Eğitim alma hareketliliği ile gidilecek olan işletme, hareketlilikten faydalanacak personelin çalışma alanı ile ilgili eğitim veren bir kurum/kuruluş/üniversite olması gerekmektedir. Bu kurumların ECHE sahibi olma zorunluğu yoktur.

 

Hareketliliğin Gerçekleştirilebileceği (Ev Sahibi) Kurumlar

 

  • Personelin, Avrupa Birliği Program Ülkelerinde bulunan bir işletmeye/kuruluşa yada ECHE (Yükseköğretim Erasmus Beyannamesi) sahibi bir yükseköğretim kurumuna eğitim almak için gidebilmesi de mümkündür. Eğitim almak üzere gidilecek işletme yurtdışında bir eğitim merkezi, araştırma merkezi, yükseköğretim kurumu ya da işletme tanımına uyan diğer bir kuruluş olabilir.
  • Erasmus Anlaşmaları kapsamında belirtilen ‘Eğitim Alma’ kontenjanları için kurumumuzun Erasmus anlaşmaları inceleyiniz .

 

 

Personel Hareketliliği Günlük Hibe Miktarları

  • Hareketlilikten hibeli olarak faydalanabilecek personelimize sağlanacak maddi destek (hibe) katkı niteliğinde olup tüm ihtiyaçlar buna dâhil edilemez. Sağlanacak hibe miktarı gidilecek ülkeye göre değişebilmekte, aşağıdaki tabloda alınabilecek hibe miktarları günlük olarak ve ülkenin ekonomik şartlarına göre Ulusal Ajans’ın tablosu esas alınarak belirlenmiştir. Hareketlilik faaliyeti için faaliyet günlerine hibe desteği 3 gün ile sınırlandırılmıştır. Yol desteği de yine Hareketlilik Aracı hesaplama tablosundan belirlenmektedir.

 

 

Gidilen Ülkelere Göre Günlük Hibe Miktarları

            

            Seyahat Desteği İçin Verilen Hibe Miktarları 

  • Verilecek seyahat desteği, seyahat günleri için yukarıda ülkelerin hayat pahalılıklarına göre ayrılan hibeleri içermez. Yol yardımı sadece seyahat masraflarını (bilet) karşılamak için personele sağlanır. Hesaplama, gidilecek olan okulun/kurumun bulunduğu şehir ve kendi bulunduğunuz şehir girilerek otomatik hesaplama yoluyla km hesabı şeklinde yapılır. Km’ye göre ayrılan yol desteği miktarları aşağıda görüldüğü gibidir.

http://ec.europa.eu/education/tools/distance_en.htm 

 

                Mesafe Bandı ve Seyahat Hibesi Tablosu

            

  

Eğitim Alma Hareketliliği İçin Şartlar

Hareketliliği gerçekleştirecek olan personel, 28 AB ülkesinin yanı sıra, Makedonya, Lihtenştayn, İzlanda ve Norveç’e de eğitim alma hareketliliği kapsamında gidebilmektedir.

 

Erasmus+ Personel Eğitim Alma Hareketliliği 2 şekilde gerçekleşebilir:

 

  • ECHE sahibi yükseköğretim kurumlarına gidilerek,
  • Özel şirketlere, işletmelere, araştırma kurumlarına, enstitülere gidilerek.
  • Personelimiz, eğitim alma faaliyetini iş başı eğitim olarak yapabileceği gibi aşağıdaki veri tabanında kayıtlı eğitimlere de başvurabilirler.

http://staffmobility.eu/staff-week-search

 

NOT: Konferans kapsamındaki faaliyetler desteklenmeyecektir. Eğitim alma hareketliliği ile gidilecek olan işletme, hareketlilikten faydalanacak personelin çalışma alanı ile ilgili eğitim veren bir kurum/kuruluş/üniversite olması gerekmektedir. Bu kurumların ECHE sahibi olma zorunluğu yoktur.

 

Eğitim Alma ve Kalış Süresi

  • Eğitim alma hareketliliğinden faydalanmak üzere seçilmiş olan personelin, gideceği kurumda en az 2 gün, en fazla 2 ay olmak (+2 gün yol) koşuluyla faaliyette bulunması gerekir. Fakat üniversitemiz Ulusal Ajans’tan gelen hibenin azlığı sebebi ve olabildiğince fazla personelimizin hareketlilikten faydalanması için hibe verilecek süreyi azami 5 günle sınırlandırmıştır. Yol izni alınan günler için ayrıca günlük harcırah verilmeyecektir.
  • Hareketlilikten hibesiz olarak faydalanacak olan personelimiz için de 2 aya kadar hareketlilikten faydalanma imkânı vardır. Ancak, eğitim alma faaliyeti tam gün eğitim almaşeklinde gerçekleştirilmesi gerektiği için bu şekilde gerçekleştirilmeyen faaliyet günleri için hibe ödemesi yapılmaz. (Örneğin; 9.00’da başlayan bir eğitim alma faaliyeti 13.00’da bitiyorsa tam gün eğitim alma gerçekleşmemiş demektir ve faaliyet günü geçersiz sayılır).

 

Engelli Üniversite Personeli İçin İlave Hibeler

  • Erasmus+ Programına katılan engelli üniversite personeli yararlanıcılara aldıkları standart hibelerine ek olarak özel ihtiyaçlarına yardımcı olmak üzere ilave hibe verilebilmektedir. Engelli personele fazla hibe verilebilmesi için Bartın Üniversitesi tarafından Ulusal Ajans’tan ilave hibe talebinde bulunulur.

 

  • Yararlanacak personel, başvuru formuna engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri veren doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi eklenir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği personelin engelli olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, engelli katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.

 

 

 

Başvuru  ve Değerlendirme Süreci

 (2021 Yılı Erasmus +Teklif Çağrısına Göre Güncellenebilir)

Başvuru Süreci

  • Erasmus Ofisi Tarafından Personel Hareketliliği İlanının Duyurulması (Erasmus Ofisi’nin Personel Hareketliliği İlanında belirtilen koşullar ve tarihler dışında bu faaliyete başvuru yapılamaz. Hibesiz hareketlilik yapmak isteyen adaylar da aynı süreci izlemekle yükümlüdür. )
  • Belirtilen takvime göre başvuru ve evrakların teslimi
  • Değerlendirme
  • Sonuçların ilanı

Başvurular ilan edilen tarih aralığında Erasmus Koordinatörlüğü’ne yapılır.

Başvuru Evrakları: 

  1. Başvuru Formu  Başvuru formu için tıklayın.

2.       Nüfus Cüzdan Fotokopisi

3.       Misafir olunacak üniversiteden/kurumdan gelen “Davet Mektubu”

4.       Erasmus+ “Staff Mobility For Teaching Mobility Agreement” veya “Staff Mobility For Training Mobility Agreement” belgesi

5.       Son 5 Yıl içerisinde alınmış olan YDS, YÖKDİL, TOEFL, CAE, PTE vs. Dil Belgeleri (Var ise)

 

Önemli Not: 3. ve 4. Maddelerdeki belgeler, adayların hareketliliğe katılacakları kesinleştikten sonra da teslim edilebilir. Koordinatörlüğümüzün “erasmus.bartin.edu.tr” web sayfasından detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Erasmus+ Personel Hareketliliği Değerlendirme Kriterleri

Yapılan başvurular, Bartın Üniversitesi Rektörlüğü tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından değerlendirilecek olup, Seçim komisyonu değerlendirme sırasında aşağıda açıkça belirtilen madde ve kriterlere göre puanlama yaparak “Asil” ve “Yedek” personeli belirleyecektir. Bu kriterler, Ulusal Ajans tarafından hazırlanan Erasmus+ Uygulama El Kitabı’nda belirlenen öncelikler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.

Başvuru Değerlendirme Kriterleri

1. Kriter

Hareketlilik gerçekleştirilmek istenen yükseköğretim kurumu/kurum/işletme ile BÜ arasında, ilgili bölümde ve geçerli bir ikili anlaşma bulunan ve başvurusu geçerli olan bir akademik veya idari personel ise (yalnızca ders verme hareketliliği için ilgili bölüm şartı aranır).

+15 puan

2. Kriter

Son akademik yıl içerisinde Akademik Yılı içinde hareketlilik gerçekleştirilmek istenen yükseköğretim kurumu ile BÜ arasında yeni bir anlaşma imzalanmasını sağlayan bir akademik personel ise

+10 puan

3. Kriter

2019/2020 Akademik Yılı’nda Erasmus+ hibesinden faydalandı ise

-20 puan

4. Kriter

2018/2019 Akademik Yılı’nda Erasmus+ hibesinden faydalandı ise

-15 puan

5. Kriter

2017/2018 Akademik Yılı’nda ve öncesinde Erasmus+ hibesinden faydalandı ise

-10 puan

6. Kriter

Daha önce Erasmus+ Personel Hareketliliği’nden hiç faydalanmamış ise

+10 puan

7. Kriter

 

BÜ Erasmus+ Kurum/Fakülte/Enstitü/Y.O./M.Y.O/Bölüm/Anabilim Dalı Koordinatörü ise(En az 1 yıl öncesinden bu görevi yürütüyor olması şartı aranır. İlgili birim, koordinatör değişikliğini ofisimize bildirmemişse puan eklenmemesinden  koordinatörlüğümüz sorumlu tutulmayacaktır.)

+10 puan

8. Kriter

 

İdari/Teknik Personel ise

(Eğitim Alma Hareketliliği için geçerlidir)

+15 puan

9. Kriter

Engelli veya Gazi personel ile şehit ve gazi eş veya çocuğu ise

+15 puan

10. Kriter

Daha önce personel hareketliliğine hiç dahil olmayan bölüm/birimden başvuran personel ise

+10 puan

12. Kriter

Var ise YDS, YÖKDİL, TOEFL, CAE, PTE vs. gibi ulusal ve uluslararası sınav sonuç belgesi ibraz eden akademik ve idari personel ise, aşağıdaki tabloda belirtildiği şekilde puan verilecektir. Farklı bir sınav puanı sunması durumunda YÖK yabancı dil eşdeğerlilik tablosu baz alınacaktır. YÖK eşdeğerliliği olmayan sınavlar kabul edilmeyecektir.

Tüm Akademik ve İdari Personel için geçerli olacak puan aralıkları

Yabancı Dil Bölüm Mezunu Akademik ve İdari Personel için geçerli olacak puan aralıkları

Verilecek puan

50-59

-

5

60-69

70-79

10

70-79

80-89

15

80-89

90-100

20

90-100

-

25

Yukarıdaki kriterler uygulandıktan sonra hala puan eşitliği durumu varsa, aşağıdaki öncelikler uygulanır.

1. Öncelik

Her iki hareketlilik türünde gazi personel ile şehit ve gazi yakını olanlar önceliklendirilir.

2. Öncelik

Her iki hareketlilik türünde ve birinci önceliğin eşit olduğu ya da değerlendirilmediği durumlarda engelli personel önceliklendirilir.

3. Öncelik

Her iki hareketlilik çeşidi için puan eşitliği durumunda yabancı dil puanının varlığı ya da fazlalığı dikkate alınır.

4. Öncelik

Eğitim alma hareketliliğinde puan eşitliği ve birinci önceliğin eşit olduğu ya da değerlendirilemediği durumlarda idari personel önceliklendirilir.

5. Öncelik

Son üç Akademik Yıl içerisinde kendi bölümünde, personel ve öğrenci hareketliliği toplamı bakımından daha az hareketlilik gerçekleşen personel önceliklendirilir.

6. Öncelik

Vatandaşı olunan ülkeye hareketlilik gerçekleştiriliyorsa puan eşitliğinde bu ülkeye hareketlilik sağlayan personele öncelik verilmez.

7. Öncelik

Bartın Üniversitesi’nde hizmet süresi daha uzun olan personel önceliklendirilir.

 

(Not: Başvuru sayısı kontenjandan az olursa öncelik kriterleri dikkate alınmayacaktır).

 

 

 

Seçim Sürecine İtiraz

Başvuran personel, sonuçlar açıklandıktan sonra 3 iş günü içerisinde koordinatörlüğümüze yazılı olarak seçim sonuçlarına itirazda bulunabilir. Seçim komisyonu yapılan itiraza 5 gün içerisinde yazılı olarak cevap verir. Yararlanıcı ve üniversitemiz arasında herhangi bir ihtilaf olması halinde ihtilafın çözüm merci yargı organlarıdır.

 

Formlar

 

 

ÖNEMLİ LİNKLER MEVZUAT İLETİŞİM
Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler GK Yönergesi Erasmus Koordinatörlüğü
T.C. AB Bakanlığı E+ Yönergesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet YİRMİBEŞ
Yükseköğretim Kurulu E+ Usul ve Esaslar Erasmus Kurumsal Koordinatörü
Türkiye Ulusal Ajansı E+ Uygulama El Kitabı
Bartın Üniversitesi   Telefon: +90 378 223 5435/5437/5438
ISCED Kodları   Ofis E-posta: international@personel.bartin.edu.tr
E+ Öğrenci Beyannamesi