CORONA VİRÜS (COVID-19) SALGINI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Malumunuz son günlerde yaşanan gelişmeler ışığında koordinatörlüğümüzce Erasmus kapsamında yurt dışında olan öğrencilerimiz ve personel hareketliliğinden yararlanacak idari veya akademik personelimize yönelik bir açıklama yapma gereği hissedilmiştir.

Türkiye Ulusal Ajansının yapmış olduğu bilgilendirmeye göre  halihazırda İtalya veya virüsten etkilenen/etkilenebilecek diğer program ülkelerinde bulunan öğrenciler veya personel Corona virüsü sebebiyle faaliyeti sonlandırmak ve Türkiye’ye dönmek isteyenlerin bu talepleri mücbir sebep kapsamında değerlendirilebilecek ve asgari sürenin altında kalsalar bile kaldıkları süre kadar hibe ödemesi yapılabilecektir.

Yani kendini tehlike altında hisseden ve dönmek isteyen öğrenci veya personelin Erasmus hareketliliği kapsamında bulundukları ülkede kaldıkları günlerin dışında kalan hibeyi ofisimize iade etmeleri gerekmektedir. Ayrıca ani gelişen bu durum için dönüş seyahat hibesi desteği verilmesi mümkündür. Dönüş biletlerinin ofisimize teslim edilmesi durumunda mesafe bandının uygun gördüğü miktarda öğrencilere/personele seyahat ödemesi de yapılacaktır.

Faaliyeti sonlandırmak istemeyen ancak okulların Corona Virüs sebebiyle resmi tatil olması durumunda bu tatil süresince Türkiye’ye dönmek isteyenlerin resmi tatil kapsamında Türkiye’ye dönmeleri mümkündür. Resmi tatil bitip okullar açıldığında tekrar İtalya’ya (veya etkilenen diğer ülkeye) dönebilirler. Öğrenim/Staj Bireysel Hareketlilik bütçesinin elvermesi durumunda öğrencilerine bu ara verilen (tatil) süresi için de gündelik hibesi verilmesi planlanmaktadır.

Bir diğer önemli husus, ülkeye dönme durumunda öğrencilerin ders durumudur. Koordinatörlük olarak yaptığımız görüşmeler sonucunda vizelere kadar öğrencilerimizin dönmesi durumunda üniversitemizde geç derse kayıt işlemi yapabileceklerdir. Fakat dönmek isteyen öğrencilerimizin bu konuda mağdur olmaması için en kısa zamanda fakültelerine ve Erasmus koordinatörlüğümüze bir dilekçe yazmaları gerekmektedir.

PERSONEL HAREKETLİLİĞİ HK.

Personel hareketliliğine hak kazanmış idari ve akademik kadronun hareketlililerini iptal etme veya en 31.05.2020 son tarihinde bitecek şekilde erteleme şansları vardır.

1)  Erteleme veya İptal durumları  Erasmus Koordinatörlüğüne dilekçe ile belirtilmelidir.
2)  Erteleme veya İptal durumlarında hesabınıza yatırılan hibe tekrar aynı hesaba yatırılmalıdır.
3)  Hareketliliğe seçilmiş ancak henüz hareketliliğe başlamamış, corona virüsü tehlikesi ile hareketliliği iptal edilen ya da ertelenen personelin yaptıkları seyahat harcamaları bireysel destek bütçesinden zaten karşılanmaktadır. İmkanınız varsa aldığınız biletleri açığa alabilir, erteleme tarihinde tekrar kullanabilirsiniz. Alınan seyahat biletlerinin tamamı karşılanmamakta olup, karşılanabilecek maksimum tutar gideceğiniz ülke için belirlenen mesafe bandını aşmamak kaydıyla oluşan zararın temini şeklinde olacaktır. Tekrar hareketliliğe başlayacağınız tarihten kısa bir süre öncesinde size ayrıca seyahat ve bireysel destek hibesini yatıracağız.

Yukarıdaki durumu örneklemek gerekirse;

Hareketliliğinize daha önce karar verdiniz. Hareketlilik öncesi tüm resmi prosedürleri tamamladınız. Ofisimiz tarafınıza ödemenizi yaptı. Bu arada uçak biletlerinizi almıştınız. Gideceğiniz mesafe bandına göre seyahat hibeniz 275 Euro idi. Siz biletlerinizi 200 Euro'ya aldınız. İptal durumunda size 75 Eurosu ödendi ve bu durumda buradaki zararınız 125 Euro oldu. Size ödenecek tutar 125 Euro'dur. Toplamda size 3 günlük hibenizle beraber 653 Euro daha öncesinde ödendiği varsayıldığında geri ödemeniz 653-125=528 Euro olacaktır.

Yol harcamalarınız mesafe bandını aştığında aşan miktar koordinatörlüğümüzce ödenemeyecektir. Yeniden hareketlilik sürenizi belirlediğinizde tüm ödeme süreçleri yeni baştan başlatılacak ve daha önce hiçbir ödeme yapılmamış gibi günlük hibenizi ve yol desteğinizi alabileceksiniz.

Konu hakkında Türkiye Ulusal Ajansı'nın hazırlamış olduğu Sıkça Sorular Sorular (SSS) belgesini inceleyebilirsiniz. SSS belgesine buradan ulaşabilirsiniz.