European Solidarity Corps Gönüllülerimiz ve Deneyimler

Beyza KOÇAK
Moleküler Biyoloji ve Genetik
"Merhaba Gönüllülük!" /18.01.2020 - 16.02.2020 / Portekiz

"Üniversitemizin Portekiz Barcelos da gerçekleşen gönüllülük faaliyetine katıldım. 1 ay kaldım ve bu süre zarfında çok fazla tecrübe ve deneyim sahibi oldum. Orada gerçekten gönüllülük kelimesinin ne anlama geldiğini deneyerek gördüm. Erasmus veya benzeri projelerle yurtdışına gidip eğitim görmek, dil öğrenmek, farklı kültürler tanımak, gönüllü olarak eğlenmek ve dünyaya farklı açılardan bakmak hayatımın amacı haline geldi."

Tuba ÜÇGÜL
Psikoloji
"Merhaba Gönüllülük!" /18.01.2020 - 16.02.2020 / Portekiz

"Bu program hayatınızda şimdiye dek başınıza gelebilecek en iyi şeylerden biri olabilir. Yeni arkadaşlar edinmek ve yeni bir kültürü bire bir olarak tanımak.. Bununla birlikte kalmayıp İngilizcenizi geliştirmek ve hatta gittiğiniz yerde konuşulan dili dizilerden duyarak öğrenmek değil de o ülkenin yerli halkı ile konuşarak öğrenebilme imkanı bulmak.. Belki de kısa bir süreliğine de olsa yalnız olarak kendinize ait yapmanız gereken işleri tamamlamanız.. Benim için en önemli olan şeylerden biri belki de buydu. Kendi özgürlüğümün bir nevi farkına varabilmek, işi batırsam bile yine benim toplayacak olmamdı. Bu programdan sonra zaten aklımda olan ve yapmaya çalıştığım bir şeyi daha gerçekleştirdim. Kendim olmak, sanki başka biriymiş gibi görünmek zorunda olmamak.. Ayrıca diğer insanlara karşı açık olmak, ve zaten bu da asıl olay. Çünkü bu kısa zamanda insanların aynı olduğunu değişen tek şeyin kültürler, belki giysiler ve bazı düşünceler olduğunu anlıyorsunuz. Ha Tuba her şey bu kadar mükemmel mi yani derseniz, değil. Sonuçta yıllarca içinde bulunduğunuz ortamdan farklı bir ortama, farklı bir maceraya adım atıyorsunuz. Elbette bir yerde tıkanmanız olası bir durum, umarım herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız ama sorunu bile deneyimlemek apayrı bir tecrübe olacaktır. Önemli olan yaşanmış olan ufak veya büyük bir sorun değil de, bunu nasıl çözeceğiniz ve daha da önemlisi bundan ne çıkaracağınız olacaktır. Kendi deneyimimden bahsetmeliyim diye düşünüyorum.. Barcelona'dayken birileri tarafından küçük bir oyuna getirildik ve gözümün önünde en fazla 5 dakika içerisinde birçok eşyamı ve paramı çaldılar. Olay tazeyken çok ağladım ama mesela şuan düşününce o halime gülebiliyorum. Şuan bakıp gülebildiğim anlar çok fazla ama aklımda olanlardan biri de Porto'da bir gece boyunca sokakta kalmamız.. Diyeceğim o ki hayatınızı sanki "Yes Man" filminin ana karakteriymişsiniz gibi yaşayın, sonucunun kötü olacağından çekinseniz bile hayatta karşınıza çıkan fırsatlara evet diyerek, özellikle de böyle bir programa katılma şansını elde edebilirseniz."

Sümeray Ezgi AYAN
Moleküler Biyoloji ve Genetik
"Merhaba Gönüllülük!" /18.01.2020 - 16.02.2020 / Yunanistan

"Esc projesiyle gittiğim Yunanistan’da hayatımın en güzel günlerini yaşadım diyebilirim. Yaşam koşulları, kaldığın yer, yediğin yemek belki evinde alıştığın güzellikte ya da düzende olmayabilir ama orada karşılaşabileceğin insanlar ve hayat ve tecrübeleri de ne yazık ki evimize gelmiyor. Bu fırsatı yaratabilen herkesin bu deneyimi yaşamasını öneririm. Başka bir kültürle tanışmak insanda beklemediği ufukların kapısını aralıyor. Ayrıca program gereği orada geçirdiğim dönemde gerek ufak çalışmalarla gerekse yapılacak aktivitelerle insanlara yardım etmek kendi bilgilerini paylaşmak ve birilerinin hayatına güzel şeyler katmak insana çok iyi hissettiriyor. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim iyi ki Yunanistan’a gitmişim Selanik muhteşem bir şehir ve yediden yetmişe herkes İngilizce konuşabiliyor."
Devrim TORĞUL
Psikoloji
"Merhaba Gönüllülük!" /18.01.2020 - 16.02.2020 / Yunanistan

"Merhaba. Ben Psikoloji 2. Sınıf öğrencisi Devrim Torgul. 2020 Ocak-Şubat ayları arasında ESC programı kapsamında Yunanistan’da gönüllülük faaliyetinde bulundum. Bu yazımda olabildiğince gönüllülük faaliyetinin ne olduğunu, hangi amaçla orada bulunduğunuzu ve bulunduğunuz süreçte ne gibi durumlarla karşılaşabileceğinizi artıları ve eksileriyle birlikte açıklamaya çalışacağım.

Başvurunuzu yapmadan önce şunun bilincinde olmanız gerekiyor: Başvurduğunuz şey bir tatil programı değil, gönüllülük programı. Elbet de yurtdışı deneyimi, yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak gibi çok güzel getirileri olsa da sadece bu amaçlarla yola çıkarsanız şunu çok net söyleyebilirim ki, ülkeye geri dönmek için gün saymaya başlarsınız. Gördüklerim ve orada bulunduğum süre boyunca başkalarından dinlediğim olaylara dayanarak bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum.

Peki nedir bu gönüllülük? Ben üniversite öğrencilerinin, dolayısıyla genç nüfusun biraz daha yoğun olduğu Selanik’teydim. Bölgede genç nüfusun yoğun olmasından dolayı, sanat ve eğlence üzerine birçok aktivite gerçekleştiriliyor. Gönüllülük yapmak için bulunduğum Fix in Art kurumu da sanat çalışmaları yapmaktaydı. Dolayısıyla sanat üzerine faaliyetlerde bulunmam bekleniyordu. Ben yoğunluklu olarak etkinliklerde fotoğraf çekimleri yapmaktaydım. Mesela dönüş vaktine yakın bir jazz konseri gerçekleştirdik. Tanıdığım için çok mutlu olduğum kişilerden Ali Cem Doğan ile birlikte konseri veren grubun klip çekimini yaptık. Güzel bir deneyimdi, fotoğrafçılık anlamında bana çok şey kattığını söyleyebilirim.

Bulunduğunuz yerdeki herkes eğlenmeyi fazlasıyla seviyor. Yaz döneminde orada bulunmanız da çok büyük bir avantaj çünkü yaz aylarının daha hareketli olduğunu söylemişlerdi. Öte yandan sanatsal ve kendinize bir şeyler katabileceğiniz birçok aktivitede bulunacaksınız. Yeni insanlar tanıyacaksınız. Gezilecek farklı yerler, deneyimleyecek onlarca farklı kültür bulacaksınız. Anlatılacak çok şey var fakat yazının da oldukça uzamasından dolayı burada bitiriyorum."

ÖNEMLİ LİNKLER MEVZUAT İLETİŞİM
Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler GK Yönergesi Erasmus Koordinatörlüğü